top of page
24dec.png

Feitje van de dag/vandaag in de geschiedenis

 

1818: de eerste opvoering van Stille Nacht

Stille Nacht is misschien wel het populairste kerstlied. Het is in meer dan 300 talen vertaald en het lied wordt vaak met minimale muzikale begeleiding gezongen. De oorspronkelijke tekst is geschreven door Josef Mohr en de Oostenrijkse componist Franz Gruber schreef de melodie. Stille Nacht wordt voor het eerst opgevoerd in de St. Nikolaus Kerk in Oberndorf, Oostenrijk, op kerstnacht 1818. De tekst is door Mohr al in 1816 geschreven, maar op kerstavond 1818 vraagt Mohr aan Gruber om een gitaar-begeleiding te maken bij de tekst. Waarom specifiek om een gitaar begeleiding wordt gevraagd is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De meest gebruikte verklaring is dat het orgel van de kerk kapot is, omdat muizen van de balg hebben gegeten. Maar mogelijk wil Mohr gewoon een lied dat anders klinkt.

Feitje van de brouwerij

Zoals op 2 december beloofd; waar staat Põhjala eigenlijk voor? Nouuuu, daar komt je antwoord!

 

Põhjala is Ests voor “Noorderlijk Rijk” en is de grootste craftbrouwerij van de Baltische staten en de enige opgenomen in de “ratebeer top 100”.

De Cellar Series van Põhjala is een van de meest bekende series wat betreft bewaarbieren. Van op chardonnayvaten gerijpte saisons als de Põhjala Ülo tot Islay whisky barrel-aged imperial stouts als de Põhjala Pime Öo Islay BA, er is veel te vinden. Sommige bieren zijn zo populair, maar zo lastig verkrijgbaar dat een prijs van tientallen euro’s per flesje niet raar is.

Feitje van het bier

Dit bier heeft een flinke wereldreis achter de rug! Na gebrouwen te zijn in Tallinn, Estland heeft het flink wat tijd doorgebracht op sherry vaten van Pedro Ximenez. Dit is een donkere, stroperige sherry die volgens kenners bekend staat als de zoetste wijn ter wereld! Daarna heeft het nog wat laatste kracht in zich genomen van de Amerikaanse Rye Whisky vaten.

Untappd rating

Dark Times (Cellar Series).png

Themesong

Dit is waarschijnlijk meer in jouw straatje! Ik had er nog nooit van gehoord, maar jij vast wel:

bottom of page