top of page
14dec.png

Feitje van de dag/vandaag in de geschiedenis

‘Saturday Night Fever’ gaat in première (1977)

Op 14 december 1977 gaat de film Saturday Night Fever in première. De bijna twee uur durende film wordt die dag voor het eerst vertoond, in het Mann’s Chinese Theater in Los Angeles. De film wordt een enorme hit.

saturday-night-fever.jpeg

De hoofdrollen van de muziekfilm werden vertolkt door John Travolta en Karen Lynn Gorney. De film vertelt het verhaal van Tony Manero (John Travolta), een probleemjongen uit Brooklyn die zijn toevlucht zoekt in de plaatselijke discotheek en zich daar, gekleed in een opvallend wit pak, ontpopt tot de koning van de dansvloer. Daar ontmoet hij Stephanie Mangano (Karen Lynn Gorney) die droomt van een leven in Manhattan. De twee besluiten uiteindelijk gezamenlijk deel te nemen aan een danswedstrijd.

Saturday Night Fever is geregisseerd door John Badham en de muziek werd verzorgd door de Bee Gees. Die muziek werd een groot succes. Het album dat bij de film werd verkocht, net als de film getiteld Saturday Night Fever, werd een van de best verkochte albums aller tijden. Onder meer hits als Stayin’ Alive, How Deep is Your Love en Night Fever werden voor de film geschreven. Zes jaar later werd er een vervolg op de populaire film uitgebracht, getiteld Staying Alive, met opnieuw John Travolta in de hoofdrol. Deze vervolgfilm, geregisseerd door Sylvester Stallone, kreeg slechte recensies maar trok wel veel mensen naar de bioscoop.

Feitje van de brouwerij

Nog meer Oslo!

Deze Noorse brouwerij, opgericht in 2003 produceerde tot voor kort met name pilseners. Niet omdat ze dat graag deden, maar omdat ze niet anders móchten! In Noorwegen kent men namelijk de Vinmonopolet, letterlijk vertaald "De Wijn Monopoly". Dit is een door de overheid gerund bedrijf die in het land het alleenrecht heeft om alle wijnen, likeuren en andere dranken boven de 4,75% alcohol te verkopen. Deze organisatie heeft dus ook bepaald om extreem veel accijnzen ten heffen op alcoholhoudende producten. Dit was bedoeld om te voorkomen dat burgers (te veel) alcohol zouden drinken en om ervoor te zorgen dat verkopers van alcohol niet te veel winst konden maken. Vandaag de dag bestaat Vinmonopolet nog steeds, maar zijn ze wel wat minder accijnzen gaan heffen, met name voor de export aangezien wel ingezien werd dat craft bier een steeds belangrijker wordend exportproduct is. Zo komt het zelfs voor dat Noorse burgers naar buurlanden rijden om Noorse bieren te kopen aangezien ze daar goedkoper zijn.

Pas nadat de regelgeving door de Vinmonopolet versoepeld werd kon Lervig zich gaan focussen op craft bier, al wordt het ze nog steeds wel lastig gemaakt. Zo bracht de brouwerij een IPA uit in januari 2017, maar mocht deze pas in juni verkocht worden met als gevolg dat het bier al bijna over de T.H.T. was door de gebruikte verse hopsoorten.

Nu deze lastige periode achter de rug is blijkt wat voor knallers ze kunnen brouwen onder leiding van Amerikaanse brewmaster Mike Murphy. Zo hebben ze fantastische collabs met o.a.:  To Øl, Põhjala, Mikkeller, Evil Twin and Beavertown.

Feitje van het bier

Zoals Lervig zelf zegt: "We did it, After we all travelled to Boston we came back inspired to – finally jump on the juicy band wagon. Funny thing when we first saw one we gasped, And asked if the keg was okay… Then we realised this is the juice! The biggest issue with these beers is that they have to be drank fast! Drink immediately. The freshness is what it’s all about.
Unless you are working at a brewery you can see what a hoppy IPA tastes like straight out of the fermentation tank.
Don’t buy this beer unless you plan to drink it very soon! We canned it to help preserve it’s hoppy quality better…"

Untappd rating

Schermafbeelding 2021-11-23 om 14.48.37.png

Themesong

Sorry man...

De volgende kan ik je niet onthouden.

Voor mij een van de lekkerste moderne NU-disco knallers. (luister alleen al naar de groovy baslijn)

bottom of page