top of page
9dec.png

Feitje van de dag/vandaag in de geschiedenis

Douglas Engelbart demonstreert zijn muis (1968)

Op 9 december 1968 geeft de Amerikaanse uitvinder Douglas Engelbart voor het eerst een demonstratie van zijn computermuis.

Engelbart deed zijn uitvinding rond 1963. De muis die Engelbart had ontwikkeld lijkt niet erg meer op onze huidige muis. Het apparaat was niet meer dan een houten doosje met twee metalen wielen waarmee de X/Y-positie op het scherm kon worden weergegeven. In het laboratorium van Engelbart werd de muis zowel ‘bug’ als ‘mouse’ genoemd. De laatste naam werd uiteindelijk wereldberoemd.

De Amerikaan werd overigens niet rijk van zijn uitvinding. Althans, qua geld werd hij er niet rijk van. Wel kreeg hij talloze onderscheidingen, zoals in 2000 toen hij uit handen van president Clinton de National Medal of Technology ontving. In de tijd dat de muis uitgevonden werd bestond de personal computer nog niet.

Computers waren er al wel, maar ze waren nog van een gigantisch formaat. Dusdanig groot dat ze niet erg handig voor thuis waren.

Pas nadat Steve Jobs – oprichter van Apple – in 1979 de muis had gezien begon deze aan een opmars. Apple maakte een kleine muis met daarop een knop en introduceerde die in 1984 bij de Apple Macintosh. Muizen werden hierna al snel gemeengoed. Ook Microsoft maakte er gebruik van.

engelbart-eerste-muis.jpg.png
apple macintosh 1984.png

Feitje van de brouwerij

FrauGruber Craft Brewing is het resultaat van twee jeugdvrienden uit Augsburg, Ezno Frauenschuh en Matthias Gruber (snap je waar de naam vandaan komt?), die hun liefde delen voor Amerikaans geïnspireerde bieren en traditionele Duitse bieren. Door bier te brouwen met invloeden van moderne Amerikaanse ambachtelijke bieren en traditionele Duitse bierstijlen ontstaan de meest aparte bieren.

Feitje van het bier

Wist je dat deze Purple Haze feitelijk gebaseerd is op de Kees Mosaic Hop? Met wel drie verschillende Mosaic hop-soorten belooft dat een smaakexplosie! (Misschien heb ik het eerste deel van dit feitje verzonnen en is het daardoor geen feit meer)

Untappd rating

Op moment van aankoop precies 4.0 sterren, op het moment van schrijven nét daaronder gezakt… kak! Help jij ‘m weer wat verder omhoog? Ben benieuwd wat je ervan vindt!

+.png

Themesong

En wat luisteren we bij dit bier?? Uiteraard….. The Purple Purv himself

bottom of page