top of page
2dec.png

Feitje van de dag/vandaag in de geschiedenis

Napoleon kroont zichzelf tot keizer (1804)

Napoleon Bonaparte kroont zichzelf op 2 december 1804 in de Notre Dame in Parijs tot keizer. Voor die tijd heeft hij al vrijwel alle macht in handen weten te krijgen. Het keizerschap moet hem vooral meer aanzien geven, ook richting andere landen. Een dag voor de kroning is Napoleon overigens nog in alle haast getrouwd met Joséphine de Beauharnais.

napoleon-kroning-560.jpg.png

Napoleon als keizer

Bij de kroning is paus Pius VII (1740-1823) aanwezig maar die krijgt niet de kans om een hele grote rol te spelen. De paus mag Napoleon wel zalven maar bij de eigenlijke kroning wordt hij gepasseerd. De Keizerskroon zet Bonaparte liever zelf op zijn hoofd.

Op bovenstaand schilderij van Georges Rouget wordt de kroning van Napoleon uitgebeeld. Het doek wordt gemaakt in opdracht van de keizer zelf en hij bepaalt ook wat wel en niet te zien zal zijn. Op het doek wordt bijvoorbeeld ook Napoleons moeder, Maria Laetitia Ramolino, afgebeeld terwijl die helemaal niet aanwezig was. De zogenaamde Madame Mère bleef namelijk weg bij de plechtigheid in de Notre Dame. Dit onder meer omdat ze het onbehoorlijk vond dat haar zoon zichzelf kroonde.

Precies een jaar na zijn kroning won Napoleon de belangrijke Slag bij Austerlitz.

Feitje van de brouwerij

Wist je dat slechts 14% van de Nederlandse bierliefhebbers weet hoe je Põhjala uitspreekt of wat het überhaupt betekent? (nog even geduld voor dat laatste!)

Feitje van het bier

Wist je dat er in dit bier Citra en Mosaic hopsoorten gebruikt worden? Daar dankt dit bier zijn grassige en harsige smaak aan. De brouwers vonden dit too much en hebben daarom havermouten gebruikt om dit in balans te brengen.

 

Wiens idee dit was? Dat was natuurlijk van de Schot Chris Pilkington, de brouwkoning die in een paar jaar tijd Brewdog wereldwijd op de kaart heeft gezet als hoofdbrouwer in Schotland.

Of zijn Brewdog bieren ook de harten van de diehard bierliefhebbers hebben veroverd valt te betwijfelen, maar de ervaring en kennis die hij meeneemt van Schotland naar Estland komt in dit bier zeker op de juiste plek terecht!

Untappd rating

+.png

Themesong

Een van de all-time greats met een van zijn beste nummers is voor mij helemaal op z’n plek bij dit bier:

bottom of page