top of page
23dec.png

Feitje van de dag/vandaag in de geschiedenis

 

Vincent van Gogh verliest zijn oor (1888)

Op 23 december 1888 verliest kunstenaar Vincent van Gogh een deel van zijn oor. Of hij het oor zelf af heeft gesneden of dat iemand anders dat deed is nooit helemaal duidelijk geworden.

vincent-van-gogh-verbonden-oor-detail.jpeg

Enkele jaren geleden voerde TNS NIPO op verzoek van museum Het Dolhuys nog een onderzoek uit naar de bekendheid van Vincent van Gogh. Het bureau concludeerde toen dat de kunstenaar bij het Nederlandse publiek vooral bekend is om zijn afgesneden oor. Op de vraag “waar denkt u aan bij de schilder Vincent van Gogh?”, noemde vijftig procent van de ondervraagden het afgesneden oor van de schilder. Daarnaast scoorden ‘kunstschilder’ en ‘zonnebloemen’ hoog.

De Dreyfus-affaire neemt steeds grotere vormen aan. Ook de bekende schrijver Emile Zola hoorde over de gebeurtenissen en kon het niet verkroppen dat Dreyfus en Picquart onschuldig vastzaten. In de literaire krant L’Aurore publiceerde hij op 13 januari 1898 een open brief gericht aan Félix Faure, de president van de Franse Republiek, waarin hij stelde dat Dreyfus onschuldig was en enkel was veroordeeld vanwege zijn Joodse afkomst. De brief, getiteld J’Accuse (ik beschuldig), zorgde voor veel opschudding. Zola werd aangeklaagd en veroordeeld en vlucht daarop voor enige tijd naar Engeland.

Het is nog altijd onduidelijk hoe Van Gogh zijn rechteroor verloor. In 2009 wezen twee Duitse kunstwetenschappers nog met de beschuldigende vinger naar de Franse kunstschilder Paul Gauguin. De Fransman zou eind 1888 tijdens een ruzie met een zwaard de oorlel van de Nederlandse schilder hebben afgehakt. De Britse kunstwetenschapper Martin Bailey kwam datzelfde jaar nog met een andere theorie. Volgens deze wetenschapper sneed de schilder eigenhandig zijn oor af nadat hij per brief had vernomen dat zijn broer Theo zich had verloofd.

Over de kwestie van het oor werd vooral veel gespeculeerd. Lange tijd was niet eens duidelijk of de kunstenaar zijn hele oor of slechts zijn oorlel verloor. In 2016 dook echter een tekening op van een arts die Vincent van Gogh aan zijn oor behandelde. Die tekening maakte duidelijk dat de kunstenaar daadwerkelijk zijn hele oor kwijt was.

Feitje van de brouwerij

Naast bier produceert de brouwerij ook een reeks niet-alcoholische dranken. Oorspronkelijk op de markt gebracht als "Good Call Soda", debuteerde het merk in 2019 op het Mindful Drinking-festival in Londen. De naam is bewust gekozen om de dranken te onderscheiden van het gebruikelijke aanbod van Cloudwater, maar ook om te verduidelijken dat het product geen alcoholvrij bier was, ondanks het gebruik van ingrediënten die vaak in bier worden aangetroffen, zoals hop en fruit. Het bedrijf werd echter beschuldigd van inbreuk op het auteursrecht door Heineken, die beweerde dat de naam te veel leek op de slogan "Good Call" die verband houdt met het merk Foster's Lager. Het merk werd vervolgens omgedoopt tot simpelweg "Cloudwater Soda".

Feitje van het bier

Ze namen het recept van hun populaire DDH Pale Ale; The Little Pumphouse At Kinder Reservoir, en verhoogden zowel de kracht als de hopsnelheid om dit ​​bier te creëren dat boordevol heldere, sappige smaken van limoen, sinaasappel, nectarine en peer zou moeten zitten. Vol van smaak zonder iets in te boeten aan drinkbaarheid.

Untappd rating

Schermafbeelding 2021-11-28 om 16.41.12.png

Themesong

bottom of page