top of page
21dec.png

Feitje van de dag/vandaag in de geschiedenis

 

Walt Disney brengt ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’ uit (1937)

Op 21 december 1937 komt de Disney-film Sneeuwwitje en de zeven dwergen uit. Het is de eerst ‘avondvullende tekenfilm’.

sneeuwwitje-1937.jpeg

In 1923 hadden de broers Walt en Roy Oliver Disney de Disney Brothers Cartoon Studio opgericht. Het bedrijf ging zich bezighouden met het maken van tekenfilms. De eerste echt grote hit werd in 1928 gescoord met Mickey Mouse. Dit figuurtje, een muis met ronde zwarte oren, zou ook altijd het lievelingetje blijven van producent Walt Disney.

Na Mickey Mouse maakte Disney een serie van 75 tekenfilms tekenfilms onder de titel Silly symphonies. Hierin verschenen onder meer figuren als Donald Duck en de drie biggetjes voor het eerst.

Het bedrijf van de gebroeders Disney kwam als eerste met tekenfilms in kleur en introduceerde ook als eerst de ‘avondvullende tekenfilm’. Op 21 december 1937 kwam Disney met de succesvolle tekenfilm Sneeuwwitje en de zeven dwergen, een bewerking van het sprookje van Grimm. De film werd een kassucces en is nog altijd populair.

Feitje van de brouwerij

Stone Brewing werd in 1996 opgericht door Greg Koch en Steve Wagner in San Marcos, Californië. Hun missie was om geweldige, smaakvolle bieren te maken en een alternatieve keuze te bieden voor degenen die niet tevreden waren met de geïndustrialiseerde bieren die op dat moment de markt domineerden.

Steve en Greg waren een zelfverzekerd duo, maar zelfs zij hadden niet kunnen voorzien waar Stone uiteindelijk zou uitgroeien, noch dat hun brouwerij zou helpen om een ​​revolutie in ambachtelijk bier in de VS op gang te brengen. 

Feitje van het bier

Wat opvallend is aan dit bier is dat het eigenlijk een mokka stout zou moeten zijn. Maar door het hoge alcoholpercentage (8,1%) valt het automatisch onder de noemer 'Imperial Stout'. Hierdoor staat de Xocoveza wel op een gerespecteerde 125e plek op de lijst van beste Imperial Stouts ter wereld, echter zou ik 'm niet zo benaderen. Het is namelijk alles behalve een klassieke stout.

De ondertitel geeft het al een beetje weg; 'Imperial Stout inspired by Mexican hot chocolate'. (hier komt ook de naam vandaan; xocoatl is het Azteekse woord voor een bittere drank gebrouwen uit cacaobonen en cerveza is natuurlijk het Mexicaanse woord voor bier)

'Hot chocolate' is in Mexico duidelijk anders dan in Nederland. Waar wij het drinken als zoete chocoladedrank met slagroom bij de open haard, drinken de Mexicanen het als kruidendrank op basis van cacao. Dit zul je wel herkennen in de Xocoveza. Hierbij is tijdens het brouwproces namelijk gebruik gemaakt van cacao, koffie, pasilla-pepers, vanille, kaneel, nootmuskaat en lactose.

Helaas is deze wel een jaartje over de datum, maar Frank Wouters van Opener was overtuigd dat ik deze moest proberen. Dus dat heb ik een paar weken geleden gedaan, en ik ben op de dag van vandaag nog niet ziek geworden! Wat ik herkende tijdens het proeven was vooral de kaneel en de nootmuskaat. Ik denk dat de kracht van de pepers al wat af is genomen door de leeftijd.

Untappd rating

Schermafbeelding 2021-11-28 om 15.20.37.png

Themesong

bottom of page