top of page
20dec.png

Feitje van de dag/vandaag in de geschiedenis

 

1951: kernenergie doet 4 lampen branden

In Idaho doet de Experimental Breeder Reactor 1 (EBR-1) als eerste vier lampen branden met behulp van kernenergie. Korte tijd later is de reactor in staat om het hele gebouw van stroom te voorzien. In 1964 wordt de reactor ontmanteld. Het is de eerste kerncentrale die succesvol energie kan opwekken.

Feitje van de brouwerij

Let's go, Oost-Europa!

Mad Scientist is een redelijk nieuwe (2016) brouwerij uit Boedapest. 

Onlangs hebben zij een nieuwe lijn geopend: MadX

Dit is een aparte faciliteit met alternatieve fermentatie en lange rijpingsprocessen, waarbij voornamelijk eikenhouten vaten worden gebruikt voor het rijpen.

Ze gebruiken gemengde gistculturen van lacto, pedo en brett en dit project stelt hen eindelijk in staat om echte, hele vruchten (soms samen met hun zaden en schillen) van de boerderij naar het bier te brengen. Deze unieke creaties rusten in eikenhouten vaten; meestal Hongaarse witte en rode wijn, maar ze gebruiken ook grotere champagne vaten. 

Ze hebben bieren die al vanaf het begin van MadX (18 maanden) in vaten hebben liggen en nog steeds niet klaar zijn... Ook hebben ze meer dan 18.000 liter bieren in vaten en tanks die wachten tot Vadertje Tijd zijn werk doet. 

Kwaliteit staat centraal: ze gebruiken lokaal en Hongaars fruit, honing, kruiden en andere speciale ingrediënten. Er zijn batches waar ze meer dan 600 kilo zure kersen hebben gebruikt in een brouwsel van 1000 liter.

Feitje van het bier

De brouwerij brouwt de Blurry Face ieder jaar, maar veranderde het recept dit jaar iets en bereikte zo een hoger alcoholgehalte (7%), zijn voorgangers waren 6,3%.

Deze keer gemaakt met 3 hopsoorten (Citra, Mosaic en Galaxy) opnieuw op de markt gebracht. Misschien maakt deze special, de 0,5L-editie, het helemaal af: IPA met Amarillo, Citrus, Mosaic en Galaxy.

IPA is de meest bepalende stijl van kleinschalig brouwen, daterend uit de Engelse kolonisatie van India. Handelaars wilden de lange en dure boottocht optimaliseren door sterkere en meer hopachtige bieren te maken; bitter, voller, smakelijker en duurzamer, en ze vervolgens lokaal aan te bieden (maar dan wel aangelengd met water). Dit werd vaak niet verwacht door de gestationeerde soldaten en de veel zachtere drankjes werden afgetapt. Dit verhaal vormde de basis voor het begin van de Amerikaanse kleinschalige bierrevolutie in de jaren 80, toen brouwerijen bieren begonnen te brouwen in een gelijkaardige stijl, met uiterst opwindende, op hop gebaseerde, geurige en bittere bieren.

Untappd rating

Schermafbeelding 2021-11-26 om 13.13.53.png

Themesong

Als je aan Mad Scientist denk denk je natuurlijk aan... Back to the Future

bottom of page