top of page
1dec.png

Feitje van de dag/vandaag in de geschiedenis

Rosa Parks weigert haar plek af te staan in de bus (1955)

De Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Parks werd in 1955 wereldnieuws nadat ze in de bus weigerde haar plek af te staan aan een blanke medepassagier.

Rosa Parks werd op 4 februari 1913 geboren in Tuskegee, een stad in de Amerikaanse staat Alabama. Ze werkte voornamelijk als naaister en raakte in de jaren vijftig van de twintigste eeuw betrokken bij de burgerrechtenbeweging. Parks verzette zich tegen rassenscheiding en de discriminatie van zwarte burgers.

Rosa-Parks-in-1955-265x377.png

Verzet in de bus

In Amerika is de naam Rosa Parks beroemd. Dat alles vanwege een op het oog klein, maar toch veelbetekenend voorval dat zich voordeed op de avond van 1 december 1955. Na het werk pakte de toen 42-jarige Rosa Parks de bus en ging zitten op een vrije stoel, die echter gereserveerd was voor blanke reizigers. Parks was moe en blij dat ze even kon uitrusten. De bus raakte echter steeds voller en na enige tijd waren alle stoelen bezet. Een medepassagier verzocht haar hierop haar stoel af te staan aan een blanke reiziger. In Montgomery waren zwarten in die tijd verplicht hun plaats af te staan aan blanke medeburgers. Rosa Parks weigerde echter. Ze bleef zitten waar ze zat. Ze was van mening dat ze net zoveel rechten had om op die stoel te zitten als een blanke passagier. Voor de wet lag dat echter anders. 

 

Omdat Parks de wet overtrad, werd ze gearresteerd. De naaister werd veroordeeld en moest een boete van tien dollar betalen, plus de proceskosten. De arrestatie en veroordeling van Parks bleven niet onopgemerkt en al gauw besloten andere zwarte burgerrechtenactivisten in Montgomery, onder leiding van de jonge baptistische dominee Martin Luther King, om een grootscheepse boycot-actie te starten. Veel zwarte inwoners van Montgomery besloten geen gebruik meer te maken van het busvervoer, om zo aan te geven dat ze tegen de rassenscheiding in het openbaar vervoer waren. De actievoerders hadden een lange adem. Tot 382 dagen na de veroordeling van Parks weigerden de burgerrechtenactivisten gebruik te maken van de busdiensten in Montgomery. De actie had veel impact. Er werd in de media veel over de actie gesproken en de busmaatschappij werd verliesgevend, zelfs nadat deze de dienstregeling had uitgekleed.

In november 1956 bepaalde het Supreme Court uiteindelijk dat rassenscheiding in het openbaar vervoer in strijd was met de Amerikaanse grondwet. Een maand later reden de bussen in Montgomery weer als voorheen, met één belangrijk verschil: zwarten mochten voortaan zitten waar ze wilden en hoefden geen plaats meer te maken voor hun blanke medereizigers. Het was voor het eerst dat een massale actie van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging een concreet resultaat had opgeleverd. Door deze geschiedenis wordt Rosa Parks vaak gezien als één van de pioniers van de burgerrechtenbeweging.

Feitje van de brouwerij

Wist je dat Lagunitas niet de plaats is waar de brouwerij staat? De brouwerij staat namelijk in Petaluma, Californië. Lagunitas is slechts de plaats waar oprichter Tony Magee in z’n keuken begon te brouwen in 1993, maar werd als snel geforceerd te verhuizen.

Waarom dan? Hoor ik u denken.

Na een fikse keukenbrand tijdens het brouwen (en een daardoor verpest Thanksgiving diner) eiste zijn vrouw Carissa dat Tony zijn brouwpraktijken ergens anders ging onderbrengen. De hele operatie verhuisde naar Petaluma, waar al die jaren later nog steeds de hoofdbrouwerij gevestigd is.

Feitje van het bier

Brewmaster Jeremy Marshall zegt al sinds 1995 hetzelfde recept te gebruiken voor deze IPA (die eigenlijk geen IPA is). En geef hem eens ongelijk, want zijn brouwsel wordt inmiddels over de hele wereld gedronken en bejubeld door zowel beginnend speciaalbierdrinkers als ervaren hopheads.

De combinatie van mooie, duidelijke uitgesproken hoppigheid ondersteund door een mooie basis van verschillende mouten zorgt er voor dat het eigenlijk meer neigt naar een hoppige Weizen of een soepele IPA met body. Oordeel zelf!

Untappd rating

DIsclaimer!!!

Maak je geen zorgen! Dit is het enige Heineken of AB InBev bier en de enige die je al eens eerder op hebt!

Deze móest in de doos omdat jij mij met deze unit hebt geleerd IPA’s te waarderen. Deze kleine trip down memory lane verdient meer dan een biertje, vandaar speciaal voor jou twee originele Lagunitas mason jars (met dank aan Café Gasterij Den Hamse Bok).

Ik weet dat je een liefhebber bent van deze mooie ale. Het is dan ook jammer dat ie binnenkort uit het basis-assortiment van Lagunitas verdwijnt. Wat mij betreft nóg een reden om er vandaag eentje open te trekken.

Schermafbeelding 2021-11-28 om 14.58.17.png

Themesong

Haha wat een kut muziek, maar het klopt wel!

bottom of page