top of page
19dec.png

Feitje van de dag/vandaag in de geschiedenis

 

‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens verschijnt (1843)

Op 19 december 1843, een paar dagen voor kerst, verscheen het boek A Christmas Carol van Charles Dickens. De eerste oplage bestond uit zesduizend exemplaren was binnen een week uitverkocht. Dat het boek zo goed verkocht, komt vanwege de tijdsgeest. In Engeland was men oude tradities van Kerst in deze tijd juist weer meer gaan waarderen en men stond open voor nieuwe tradities.

christmas-carol-1843.jpeg

A Christmas Carol is een van de bekendste boeken uit de Britse literatuur. Het boek verscheen meer dan honderdvijftig jaar geleden maar spreekt nog altijd tot verbeelding. De hoofdpersoon is Ebenezer Scrooge, een oude en verbitterde vrek die in de nacht van kerst een aantal dromen heeft en tot inkeer komt. Het is een vrij typisch werk van Dickens, vanwege terugkerende thema’s als sociaal onrecht en armoede. De eerste uitgave van het werk werd geïllustreerd door John Leech.

​

Het verhaal is zeer vaak verfilmd en ook veel op toneel te zien geweest. De oudste verfilming dateert uit 1901.

​

​

P.S. Gefeliciteerd met Golden Boy!

Feitje van de brouwerij​

​

De geuzestekerij werd gesticht in 1882 door Henri Vandervelden, die als seizoenarbeider werkte in brouwerij De Kroon te Ukkel. Deze brouwerij was toen gespecialiseerd in de productie van lambiek, geuze, en faro.

​

Pierre, een van de zonen van Henri, zette de geuzestekerij van zijn ouders voort tot 1947, waarna hij zijn activiteiten stopte. Egidius, de oudste zoon van Henri, verbouwde in 1922 de boerderij van zijn schoonouders en richtte er zijn geuzestekerij in. Pas kort voor de Tweede Wereldoorlog begon Egidius zelf lambiek te brouwen in een installatie die hij met tweedehands onderdelen in elkaar knutselde. Wanneer kort daarna de oorlog uitbrak, verbood de Duitse bezetter het gebruik van tarwe, een onmisbare grondstof voor lambiek. De brouwer maakte dan maar gebruik van gemalen en geëeste suikerbieten en, zoals later bleek, in het geniep een beetje tarwe. In 1934 had Egidius reeds verbouwingswerken laten uitvoeren en verbouwde de boerderij en karhuis om tot café "Het Bierhuis" waarin hij een Mortierorgel plaatste. Dit café werd tot 1988 uitgebaat door een van zijn dochters, Marie-Thérèse.

​

Zoon Henri studeerde af als brouwingenieur aan het I.N.I.F. (Institut National des Industries de Fermentation) en nam de brouwerij-stekerij over in 1953 wanneer zijn vader op jonge leeftijd sterft. Henri breidde de brouwcapaciteit uit tot 50hl en kiest de naam Oud Beersel voor de brouwerij. In 1991 volgde zijn neef Danny Draps, zoon van Marie-Thérèse, Henri als deze de pensioenleeftijd bereikt. Maar de brouwerij draaide op een laag pitje. De brouw- en afvulinstallatie waren sterk verouderd en er was al jaren niet geïnvesteerd. Eind 2002 besliste Danny om de brouwerij stop te zetten.
Wanneer Gert Christiaens en zijn vriend Roland De Bus vernamen dat de brouwerij stopte, besloten ze deze te redden. Ze richtten een bvba op om Oud Beersel over te nemen en volgden vanaf 2003 een cursus brouwerij-mouterij te Gent. Om de nodige inkomsten te vergaren lanceerden ze een bier "Bersalis Tripel", gebrouwen naar hun eigen recept bij brouwerij Huyghe te Melle. In maart 2007, na bijna vijf jaar afwezigheid, kwamen "Oude Geuze Oud Beersel" en "Oude Kriek Oud Beersel" terug op de markt. In april 2007 stapte Roland uit de bvba omdat de activiteiten niet meer te combineren waren met zijn fulltime job en Gert werd alleen eigenaar. Roland stapte meteen in de toen opgerichte vzw De geuzen van Oud Beersel. Deze vzw promoot de eeuwenoude traditie van het lambiekbrouwen, organiseert bezoeken en helpt mee met de uitbouw van het museum van Oud Beersel. In mei 2009 kwam "Bersalis Kadet" op de markt.

Feitje van het bier

​

Deze creatie is een eerbetoon aan de oprichter van Oud Beersel die in 1882 de brouwerij heeft opgestart. Oude Geuze Vandervelden 137 is een uniek mengsel bestaande uitsluitend uit drie jaar oude Lambieken van drie foeders oorspronkelijk gebruikt voor de rijping van één van de Italiaanse topwijnen Brunello di Montalcino. De complexiteit van de bekomen lambieken resulteert in een zeer geraffineerde Oude Geuze. Deze uitzonderlijke Oude Geuze met een uitgesproken toets van rode wijn rijpt op 37,5 cl flessen en is beschikbaar in beperkte hoeveelheid.

 

Het wort (lambiek) voor deze geuze wordt gebrouwen bij brouwerij Boon te Lembeek volgens het recept van Henri Vandervelden. Na het mengen van de oude en jonge lambiek gaat het mengsel terug naar brouwerij Boon om te bottelen. 

​

De originele oude geuze wordt door velen zeeer gerespecteerd. Zo slepen ze mooie prijzen binnen:

  • World Beer Cup 2008 - zilveren medaille in de categorie Best Belgian-Style Sour Ale

  • World Beer Awards 2009 - gouden medaille in de categorie Best Speciality Geuze (World)

  • World Beer Awards 2011 - gouden medaille in de categorie Best Pale Ale Geuze (Europe)

  • Australian International Beer Awards 2011 – zilveren medaille in de categorie Belgian and French Style Ales packaged

  • Australian International Beer Awards 2012 – bronzen medaille in de categorie Best Lambic packaged

  • Australian International Beer Awards 2013 – gouden medaille in de categorie Best Lambic packaged en City of Ballard Trophy for Champion International Beer

  • World Beer Cup 2014 - zilveren medaille in de categorie Belgian-Style Sour Ale

Untappd rating​

Schermafbeelding 2021-11-26 om 12.35.48.png

Themesong​

bottom of page