top of page
18dec.png

Feitje van de dag/vandaag in de geschiedenis

 

Op 18 december 1737 sterft Antonio Stradivari de Italiaanse vioolbouwer wiens instrumenten nog steeds gebruikt worden, niet alleen als viool maar ook als beleggingsobject. De meeste experts zijn het er echter over eens dat geen enkele moderne viool, hoe zorgvuldig vervaardigd ook, écht in de buurt komt van een Stradivarius. ‘De allerbeste hebben een zelfbewuste klank die maar aanhoudt, ongeacht de grootte van de ruimte,’ zei violist Isaac Stern. ‘Een Stradivarius daarentegen heeft een zachte, fluwelen kwaliteit, maar is ook krachtig, met een majestueuze arrogantie in zijn geluid die zegt: “Ik sta toe dat je mij bespeelt – maar leer dan wel om me mooi te bespelen.” Ze worden verhandeld sinds de 17de eeuw. De meest exclusieve modellen leveren bedragen met zes nullen op. De instrumenten hebben namen, meestal die van de eerste speler. Toen de Lady Blunt in 1971 op een veiling bij Sotheby’s meer dan 200.000 dollar (ruim 225.000 euro) opbracht, was menigeen verbaasd. Maar in 1998 bracht de Kreutzer 1,7 miljoen euro op bij Christie’s.

1200px-Antonio_stradivari.jpeg

Feitje van de brouwerij

Nøgne Ø uit Grimstad is de toonaangevende ambachtelijke brouwerij van Noorwegen.

De naam Nøgne Ø betekent "naakt eiland", een poëtische term die Henrik Ibsen gebruikte om een ​​van de talloze grimmige, kale uitstulpingen te beschrijven die zichtbaar zijn in de ruwe zee voor de zuidkust van Noorwegen.

De ondertitel van Nøgne Ø - "The Uncompromising Brewery" is een duidelijke verklaring van hun missie om ales van de hoogste kwaliteit, persoonlijkheid en individualiteit te maken. De alchemisten realiseerden zich dat ze alleen goud konden maken van goud - wij ook. Hun goud is Maris Otter. Ze zijn van mening dat Maris Otter de best verkrijgbare mout is; handgemoute gerst op de traditionele Britse manier. Ze gebruiken alleen ingrediënten van de hoogste kwaliteit om bieren van compromisloze kwaliteit te maken. Zij worden nog steeds gerekend tot de 100 beste brouwerijen ter wereld (Ratebeer.com, 2020).

Nøgne Ø is gegroeid van een productie van 300 hl in 2003 tot ruim 1000 hl in 2020, hebben meer dan 20 verschillende bierstijlen in hun kernassortiment en elk jaar wordt er een groeiend aantal nieuwe releases uitgebracht. 

Ze groeien zo hard dat ze een nieuwe brouwerij nodig hadden. Maar verhuizen naar een andere stad? Nehhh. Oude brouwerij platgooien? Nehhh. Gewoon er tegenaan bouwen!

nybygg.jpeg

Feitje van het bier

Deze kneiter is een zware, donkere stout gerijpt op allereerst een premium bourbon whiskey vat en daarna op een armagnac vat. Hierdoor zul je tonen van zoute drop, vanille, salmiak, gedroogd fruit en geroosterde koffie kunnen herkennen.

Untappd rating

Schermafbeelding 2021-11-24 om 16.45.04.png

Themesong

"The Great Migration" was de grote Afro-Amerikaanse volksverhuizing. Een migratie van Afro-Amerikanen vanuit het platteland van de Zuidelijke Verenigde Staten naar de steden van de Noordoostelijke Verenigde Staten, het Midden-Westen en de Westelijke Verenigde Staten die plaatsvond tussen 1916 en 1970. En welke muziek staat in die tijd in het Zuiden van de VS centraal bij de Afro-Amerikaanse gemeenschap? Juissst; een nieuwe blues stroming genaamd dixieland! Heb je de film Ma Rainy's Black Bottom al gezien?

bottom of page