top of page
16dec.png

Feitje van de dag/vandaag in de geschiedenis

Bier, bier en nog meer bier

Op 16 december 1863 koopt de dan 22-jarige Gerard Adriaan Heineken voor een bedrag van 48 000 gulden bierbrouwerij 'De Hooiberg' aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Heineken begint in Amsterdam met een nieuwe manier van productie van ondergistend pilsener bier: het brouwproces, de botteling en de opslag van het bier staan onder voortdurende controle van een laboratorium. Aan het hoofd van dat laboratorium staat een leerling van de Franse microbioloog en chemicus Louis Pasteur, dr. Elion. Deze ontwikkelt en patenteert o.a. een nieuwe en stabiele manier om gist te maken. Als Gerard Heineken in 1893 sterft bedraagt de productie 200 000 hectoliter. Hiervan wordt ongeveer een vijfde deel naar het buitenland geëxporteerd. Vooral in Frankrijk maakt Heinekens bier furore en worden er prestigieuze prijzen gewonnen waaronder de gouden eremedaille op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1889.

GAHeineken.jpeg

Feitje van de brouwerij

In het hartje van Oslo bevindt zich de Amundsen Bryggeri & Spiseri. Een gezellige en sociale pub van de Amundsen brouwerij. Uitzonderlijk aan deze pub is de 17 meter lange bar waar de meest spannende Noorse bieren geproefd kunnen worden. Ze serveren gastropub-eten van heerlijkse snacks tot klassieke fish & chips en sappige hamburgers.

Op een zomerse avond kun je lekker op het zonnige terras vertoeven, en in de winter kun je heerlijk knus rond de open haard zitten. Teamuitje?

Feitje van het bier

Als ik alle teksten en recensies op internet moet geloven is deze jongen helemaal in balans. 

Passievrucht aroma's in de neus met op de achtergrond een noot van citrus. De aanvankelijke smaak gedomineerd door tropische tonen en verfrissende citrus met een harmonieuze bitterheid die het geheel afrondt.

Untappd rating

Schermafbeelding 2021-11-23 om 15.22.58.png

Themesong

Heeeerlijk

bottom of page