Feitje van de dag/vandaag in de geschiedenis
​
Bier, bier en nog meer bier
Op 16 december 1863 koopt de dan 22-jarige Gerard Adriaan Heineken voor een bedrag van 48 000 gulden bierbrouwerij 'De Hooiberg' aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Heineken begint in Amsterdam met een nieuwe manier van productie van ondergistend pilsener bier: het brouwproces, de botteling en de opslag van het bier staan onder voortdurende controle van een laboratorium. Aan het hoofd van dat laboratorium staat een leerling van de Franse microbioloog en chemicus Louis Pasteur, dr. Elion. Deze ontwikkelt en patenteert o.a. een nieuwe en stabiele manier om gist te maken. Als Gerard Heineken in 1893 sterft bedraagt de productie 200 000 hectoliter. Hiervan wordt ongeveer een vijfde deel naar het buitenland geëxporteerd. Vooral in Frankrijk maakt Heinekens bier furore en worden er prestigieuze prijzen gewonnen waaronder de gouden eremedaille op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1889.
Feitje van de brouwerij​
​
In het hartje van Oslo bevindt zich de Amundsen Bryggeri & Spiseri. Een gezellige en sociale pub van de Amundsen brouwerij. Uitzonderlijk aan deze pub is de 17 meter lange bar waar de meest spannende Noorse bieren geproefd kunnen worden. Ze serveren gastropub-eten van heerlijkse snacks tot klassieke fish & chips en sappige hamburgers.
Op een zomerse avond kun je lekker op het zonnige terras vertoeven, en in de winter kun je heerlijk knus rond de open haard zitten. Teamuitje?
Feitje van het bier
​
Als ik alle teksten en recensies op internet moet geloven is deze jongen helemaal in balans.
Passievrucht aroma's in de neus met op de achtergrond een noot van citrus. De aanvankelijke smaak gedomineerd door tropische tonen en verfrissende citrus met een harmonieuze bitterheid die het geheel afrondt.
Untappd rating​
Themesong​
​
Heeeerlijk