top of page
13dec.png

Feitje van de dag/vandaag in de geschiedenis

Schiphol wordt gebombardeerd door de geallieerden (1943)

Op 13 december 1943 wordt luchthaven Schiphol bij Amsterdam door de geallieerden gebombardeerd en operationeel uitgeschakeld. Dit om te voorkomen dat de luchthaven de Duitsers nog van dienst kan zijn.

dd-2019.12.13-1.jpg

De geschiedenis van Schiphol begint in 1916 met de aanleg van een militair vliegveld. Dit vliegveld was aanvankelijk 16,5 hectare groot, maar vanwege de dreiging van de Eerste Wereldoorlog werd het vliegveld uitgebreid tot 76 hectare.

Toen na de Eerste Wereldoorlog Albert Plesman van plan was om een Nederlandse luchtvaartmaatschappij op te richten, leek het moerassige land waarop alleen vier loodsen stonden, het meest geschikt. In 1920 landde er voor het eerste een verkeersvliegtuig op Schiphol. De luchthaven werd steeds belangrijker en in 1926 kocht de gemeente Amsterdam de grond om een stationsgebouw neer te zetten die net op tijd klaar was voor de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928. Ook werd het drassige land gedraineerd. In 1935 kwamen er vier asfaltbetonnen landingsbanen.

dd-2019.12.13.jpg

In de oorlog werd de luchthaven geregeld gebombardeerd. Tijdens de inval in 1940 door de Duitsers maar later ook door de geallieerden. Op 13 december 1943 werd de luchthaven door toedoen van zo’n tweehonderd Amerikaanse bommenwerpers operationeel volledig uitgeschakeld. Na de oorlog werd er met man en macht aan gewerkt om het vliegveld weer snel in gebruik te kunnen nemen. Kort na de oorlog was de vliegerij zo populair dat Schiphol zelfs al moest uitbreiden. Dat gebeurde uiteindelijk pas in 1963. Er kwam een nieuw stationsgebouw aan de westkant van de oude luchthaven. In de jaren ’70 werd de luchthaven opnieuw uitgebreid. Twintig jaar later werd het station gebouwd, waardoor reizigers nu met de trein aan konden komen onder Schiphol.

Tegenwoordig is Schiphol één van de ‘mainports’ van Europa en is het bovendien een ‘hub’: een overstapvliegveld voor langere vluchten.

Feitje van de brouwerij

Garage Beer CO is een micro brouwerij uit Barcelona welke sinds 2014 bieren brouwt. In razendsnel tempo is deze brouwerij ontzettend populair geworden over geheel Europa. De bieren reiken van IPA, DIPA, NEIPA tot donkere heerlijke Stouts en nog veel meer. Inmiddels heeft Garage Beer CO ruim 144 verschillende soorten bieren in het portfolio, allemaal stuk voor stuk enorm populair en vaker uitverkocht dan niet. Het is niet voor niets dat een zeer groot deel van alle bieren een rating op untappd hebben van tegen de 4 van de 5 sterren. Toppers welke zeer gelimiteerd worden geleverd.

Feitje van het bier

Bij Garage Beer uit Barcelona hebben ze de afgelopen 7 jaar een mooie basis weten te leggen voor hun IPA’s door zich in eerste instantie te focussen op de basis van mouten en later pas te focussen op de IPA’s. Want… Als de fundamentals niet goed zijn, ben je niet eens goed genoeg om bij Heren 2 te spelen… Maar de mooie mout-basis van Garage Beer biedt een perfecte hechtbodem voor de mooie combinatie van de hopsoorten Citra, Mosaic, Simcoe en Ekuanot. Hierdoor zul je hinten van mango en perzik herkennen, met op de achtergrond wat limoen en wellicht zelfs een vleugje ananas. Proost!

Untappd rating

+.png

Themesong

Ik kan intens genieten van de voorpret die ik heb als ik me bedenk hoe kut jij dit nummer gaat vinden. Maaaaar het past wel bij de brouwerij

bottom of page