top of page
12dec.png

Feitje van de dag/vandaag in de geschiedenis

De Mona Lisa wordt teruggevonden (1913)

Op 12 december 1913 wordt het wereldberoemde schilderij de Mona Lisa teruggevonden in Florence, nadat het twee jaar eerder uit het Louvre in Parijs is gestolen.

mona-lisa-560.jpeg

In augustus 1911 was de Mona Lisa, een van de beroemdste schilderijen ter wereld, gestolen uit het museum in de Franse hoofdstad. De diefstal was een dag later ontdekt door de schilder Louis Béroud. Toen die naar de Salon Carré liep waar het schilderij al vijf jaar te bewonderen was, vond hij een lege plek op de muur. De schilder alarmeerde hierop het museumpersoneel. Aanvankelijk dacht men dat het schilderij was weggehaald om het ergens te fotograferen, maar al snel bleek het kunstwerk van Leonardo da Vinci te zijn gestolen.

Twee jaar later werd het schilderij teruggevonden. Het bleek te zijn gestolen door Vincenzo Peruggia, een Italiaanse patriot en medewerker van het Louvre. De Italiaan had zich in augustus 1911 verstopt in een kast en was later met het schilderij onder zijn jas het Franse museum uitgelopen. Als patriot vond Peruggia dat het werk van Da Vinci te zien moest zijn in een Italiaans museum. Andere lezingen melden dat de Italiaan het doek simpelweg stal om er rijker van te worden. Peruggia liep tegen de lamp doordat hij het beroemde kunstwerk in 1913 probeerde te verkopen aan het Uffizi, een beroemd kunstmuseum in Florence.

mona-lisa-diefstal-560-kl.jpeg

Leonardo Da Vinci (1452-1519) woonde enige tijd in Rome, net als andere beroemde schilders als Rafaël en Michelangelo. Naast de Mona Lisa is ook hij ook bekend vanwege zijn Laatste avondmaal. Slechts zeventien van zijn schilderijen zijn bewaard gebleven. Naast schilder was Da Vinci onder meer beeldhouwer, architect, uitvinder, filosoof en scheikundige.

Feitje van de brouwerij

Folkingebrew is opgericht door vijf fanatieke beer geeks uit Groningen. En hun missie is bieren brouwen die zij zelf graag drinken. Zonder concessies, dus bieren met een zeer uitgesproken karakter in smaak, aroma en mondgevoel. Vanwege hun passie voor goed bier zijn ze altijd op zoek naar verbeteringen en vernieuwingen. Het eerste deel van de naam verwijst naar de locatie waar ze zijn begonnen met brouwen: in de "backyard" van een bierzaak aan de Folkingestraat in Groningen.

Feitje van het bier

Voor deze release hebben de mannen van Folkingebrew een prachtige hop blend bedacht bestaande uit niet minder dan 4 van hun favoriete hopsoorten! Tijdens de whirlpool hebben ze zowel Citra als Mosaic in Incognito-variant gebruikt. De blend voor de dubbele dry hop is Citra, Mosaic, Galaxy en Sabro. Zo ontstaat een veelzijdige mix van verschillende tropische smaken. Het bier is vergist met een van hun favoriete gisten: Vermont.

Untappd rating

Schermafbeelding 2021-11-23 om 14.15.18.png

Themesong

Let's get old school!

bottom of page