top of page
11dec.png

Feitje van de dag/vandaag in de geschiedenis

Niet zo'n "Wonderful World"

Op 11 december 1964 wordt de dan al beroemde Amerikaanse soul- en gospelzanger Sam Cooke neergeschoten in een obscuur hotel in Los Angeles. De hoteleigenares, Evelyn Carr, die Cooke neerschoot, verklaarde dat ze dat deed uit zelfverdediging omdat hij haar bedreigde. Hij had halfnaakt de deur van haar kantoor ingetrapt op zoek naar een meisje dat er met zijn kleren vandoor was gegaan. Het meisje, Lisa Boyer, verklaarde dat hij haar wilde verkrachten. Journalist Peter Guralnic kwam er pas jaren later achter dat het een uit de hand gelopen diefstal was. Lisa Boyer was een vrouw die zich liet oppikken door mannen, en hun wijsmaakte dat ze pas seks zouden hebben als de mannen zich grondig wasten. Waren ze in de badkamer dan ging ze er met hun kleren en hopelijk ook hun portemonnee vandoor.

Feitje van de brouwerij

Wist je dat de Engelse brouwerij in het mooie Manchester werd opgericht in 2014 en pas in 2015 bier gingen brouwen? Des te knapper is het dat zij in hele korte tijd gingen behoren tot de meest gerenommeerde brouwerijen ter wereld. In 2017 en 2018 werd Cloudwater zelfs in de top 10 van beste brouwerijen ter wereld geplaatst volgens de gewaardeerde website RateBeer.com. Hiermee werd het tevens de eerste Britse brouwerij ooit die hierin voorkwam.

Feitje van het bier

Cacao heeft een rijke geschiedenis in Meso-Amerikaanse inheemse culturen. Sporen van het gebruik van cacao gaan terug tot meer dan 4000 jaar geleden. Cacao kreeg een goddelijke status in verschillende culturen zoals de Olmeken, Izapan, Maya, Tolteken, Azteken en Inca's. Als schuimend, goddelijk en zeer gewaardeerd drankje werd het vooral door de elite gedronken. Goden werden aanbeden voor het brengen van cacao naar de wereld en het werd gebruikt in rituelen, ceremonies, feesten en festivals. Vanwege de waarde werden de bonen gebruikt als een vroege vorm van geld, belasting en zelfs vervalst!

Het woord 'cacao' komt van het Olmec en Maya woord kakaw. Ze gebruikten cacao in veel verschillende recepten, van heilige dranken tot energieke ontbijten. Chocolātl in de Nahuatl taal, gesproken door de Azteken, betekent 'bitter water' of 'bittere drank'. Grappig genoeg komt hier het woord 'chocolade' vandaan, dat tegenwoordig gebruikt wordt voor zoete cacaocreaties. De officiële Latijnse naam voor de cacaoboom is Theobroma Cacao, wat 'voedsel van de goden' betekent. Theo = god en broma = voedsel. Genoemd naar hoe inheemse volken in hun eigen taal naar cacao verwezen. Toen de Azteekse keizer Montezuma met Cortés en zijn officieren dineerde, behoorden zij tot de eerste Europeanen die een cacaodrankje kregen aangeboden.

Untappd rating

Geniet van jouw rijkelijk gevulde Maya Chocomel!

Schermafbeelding 2021-11-23 om 12.41.34.png

Themesong

Very very very hot chocolate...

bottom of page